Баба Ангелина
Slide
Slide

Добрич. С покачването на температурите през топлите месеци стават по-дълги и опашките за студен сироп в Добрич. Мнозина го определят за най-вкусния сироп в цялата страна и не пропускат да се наредят, за да утолят жаждата си. Едни предпочитат вишна, за втори любим е шоколадът, трети го обичат смес, а четвърти избират друг вкус.

Малкото магазинче се намира в гараж под жилищен блок, в непосредствена близост до централния кооперативен пазар в Добрич. Почти няма местен, който да не знае за студения сироп. Не са малко и хората от региона, които напът към Автогарата, се отбиват за по чашка от сладката и ароматна напитка. От Варна също има клиенти, които отскачат за студената напитка, след като приключат своите бизнес задачи в града.

Студеният сироп клиентите получават от симпатична възрастна жена, която изпълнява поръчка след поръчка на своите клиенти – предлага няколко вида сироп и в различни количества – малък, среден, голям сироп, в бутилка …

Екипът на BGtourism.BG представя на своите читатели днес Ангелина Стоянова Ованесян. Тя е на 80 години. Започва да продава сироп преди повече от четири десетилетия – през далечната 1976 година.

„Родом съм от Варна. Мъжът ми е арменец и не искаше да работя. Бях домакиня. Една жена от Варна ми даде съвет да започна да продавам сироп. Каза ми: „Продавай сироп и ще видиш, че ще върви“. И така от март до края на ноември, година след година. Вече 43 години продавам“, споделя баба Ангелина, която е истински пример за младите.

Тя си спомня, че в началото е продавала сиропа за 4 стотинки. Днес студената напитка струва 30 стотинки, но към нея има същия голям интерес.

„Вземахме сиропа от Лимонадената фабрика в Добрич. Шоколадът доставяхме от Варна.

Хората казват, че нашият сироп е единственото нещо в България, което не е сменило вкуса си.

Моят любим сироп е вишната“, признава баба Ангелина. Тя има двама сина и 6 внука. Единствено Сашо е около нея, за да й помага, но не знае дали той ще продължи семейният бизнес. Възрастната жена работи от 6 до 19 часа, а лятото и до 20 часа, за да може хората да пият по един сироп, когато се приберат от плажа или от нивата.

„Сега се усмихвам на много работи. Човекът си поръчва сироп от 60 стотинки, а аз чувам сироп в бутилка. Сега ситуациите са смешни (смее се баба Ангелина). Хората обичат нашия сироп. Купуват си и за вкъщи с бутилки“, радва се тя.

Сподели публикацията