Slide
Slide

Помните ли песента „Продават се, мамо, белите манастири“? Е, не е измислица. В днешно време е истина. Синдиците на КТБ продават Гигинския манастир заради дълг от над 330 000 лева. Сумата е била изтеглена от предишното ръководство на светата обител за съфинансиране на ремонт на сградата с европейски пари.

Сега манастирът „Свети Козма и Дамян“ до село Гигинци се появи в списъка за търг с тайно наддаване заради кредит от над 330 000 лева, съобщава kmeta.bg. Целта на заема била манастирът да плати на строителите за изпълнението на проекта.

„Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта“, обясни отец Никанор, игумен на Гигинския манастир пред bTV.

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано. „От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията, принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват.Така строителната фирма завлича банката с общо 42 милиона лева. Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа, Бог да пази всеки“, каза отец Никанор.

Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира? Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%. „Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция“, допълни Румен Порожанов. Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд „Земеделие“ – от договорите до това дали обектът се използва по предназначение.

Според информация на bTV кандидат да изкупи кредита на манастира на 22 април не се е явил.

През 2011 г. Гигинският манастир получи от правителството 210 хил. лева за ремонт. Тогава стана ясно, че измежду дарителите на манастира са тогавашният мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, Бойко Борисов и Сергей Станишев. А по повод на критики за отпускането на големи средства за Гигинския манастир Борисов каза, че за „Началника“ (Бог – бел.ред.) не трябва да се свидят пари.  През 2013 г. в манастира като ктитори бяха изографисани образите на Цветан Василев и съпругата му Антоанета. Заради избухналия тогава скандал по-късно ликовете на двамата бяха заличени.

Цветан Василев ледовно е правел дарения на манастира, като сумите са варирари от 8 хил. до 100 хил. лева. През 2010 г. той е направил 8 дарения, чиято обща стойност е 372 хил. лева. А през 2009 г. е дарил еднократно 100 хил. лева. През април 2015 г. отец Никанор благодари на Бойко Борисов за ремонтирания двулентов път до манастира. А през май в присъствието на премиера бе открит реставрираният манастир, припомня dnevnik.bg.

Сподели публикацията