Slide
Slide

Когато мебелите говорят, не е лошо хората да се съобразяват с тях. Особено ако някоя пейка ви съветва да не сядате върху нея, а бързо-бързо да се ориентирате към място с по-малко замърсен въздух. Тази пейка изпраща точно такива послания. Чрез цветове. Тя предупреждава за високи нива на замърсяване жителите на град в Южна Полша.

Изобретена е от двама полски миньори, които решили да се преквалифицират в дизайнери заради притесненията си за качеството на въздуха.

Михал Качорек: Често съм усещал замърсяването на въздуха в града ни по време на разходка. Нямах нужда от уред за измерване. Тялото ми реагираше на замърсяването. Така че за доброто на децата ни решихме да създадем продукт, който лесно да показва кога човек може да се разхожда спокойно и кога е по-добре да си остане вкъщи.

Пейките, които променят цвета си от спокойно зелено до алармено червено, могат да се инсталират на открито, но и на закрито – в обществени сгради с големи зали, например. Местата за сядане са, така да се каже, многофункционални. Освен че предупреждават за замърсяване, те могат и да променят въздуха в непосредствена близост.

Ана Хетман, ръководител на проекта: Ние получаваме постоянно данни за качеството на въздуха, защото го следим с датчици. Но благодарение на тези пейки, каквито се надяваме да инсталираме в различни райони, ние можем да вземем мерки за защита на околната среда.

Може и да е малко, но все пак е глътка свеж въздух, доставен директно от пейката, която действа като малка пречиствателна станция.

Михал Шишковски, миньор: Пречиствателната система, инсталирана в пейките, филтрира по 860 кубични метра въздух на час. Това осигурява пречистен въздух колкото за стая с размер 80 квадратни метра.

Въздухът наистина е свободен да ходи където си поиска, но наличието на пейки със светлинни сензори и филтри означава много повече от конкретен ефект. То предупреждава навреме за високи нива на замърсяване и кара хората да настояват за ясни мерки, които да им гарантират по-чиста среда за живот. БНТ

Сподели публикацията