Slide
Slide

Популярният шеф Андре Токев представи своето есенно дегустационно меню в ресторант „Монти“, в хотел „Астор Гардън“ в комплекса „Св. св. Константин и Елена“. В сезонното меню ще се наблегне на кореноплодни, житни култури и сезонен дивеч. Менюто предлага популярни класически рецепти, пречупени през българския вкус. Идеята на менюто е продуктите да са сезонни, обясни пред журналисти известният кулинарен спец. Той сподели, че обича да използва продукти според региона и сезона.
На дегустацията днес, представителите на медиите имаха удоволствието да опитат тристепенно меню, което включваше маринован паламуд от Черно море, с тирамису, хайвер от червено цвекло и салата от мариновано зеле и копър. Основното ястие бе конфитиран бут от патица с кнедли. За десерт бе приготвена интересна интерпретация на познатия чийзкейк с домашен сладолед.
През есента и зимата се залага повече на готвените ястия, а през летните на пресните продукти, обясни Токев. Той призна, че се бори за регионалност на продуктите, по примера на Италия, но признава, че за момента това не се случва в нашата страна. Той даде пример с популярни продукти, като например филе „Елена“, което се произвежда в цялата страна, а не само в региона, за който е характерно. Желанието му е млечните продукти да се произвеждат на местата, където е добито млякото. Точно тази регионалност ще помогне да си избираме продуктите от различните региони, добави Токев. Той смята, че Добричкият регион, като кулинарна дестинация, може да се рекламира с рибни продукти и миди. Според шеф Токев здравословното хранене, това е балансираното хранене. 

Репортаж на Михаил Добромиров, Христина Карамфилова и Стефан Калев, Видео

Сподели публикацията