Slide
Slide

Москва. Къпането в морето е противопоказано при заболявания на дихателната система, сърдечно-съдовата система и захарен диабет, а опасността от къпане в басейни е свързана с алкохолна употреба, съобщиха от руското Министерство на здравеопазването. „Както при всяка физическа активност, и при къпането има медицински противопоказания – заболявания на сърдечно-съдовата система, респираторни заболявания, инфекциозно-възпалителни процеси, заболявания на нервната система, диабет, епилепсия“, съобщи главният психиатър-нарколог в Министерството на здравеопазването на Московска област, Виталий Холдин.

Той подчерта, че в допълнение към болестите, голяма опасност при къпане в басейни причинява употребата на алкохол. По думите на Холдин, той влияе на поведението, ориентацията и координацията на движенията.

„Под въздействието на алкохола започват процеси на нарушено дишане, пациентът престава да усеща опасността, инстинктът за самосъхранение се потиска. Това е честа причина за наранявания и злополуки“, добави главният психиатър на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Московска област Борис Белозеров.

Експертите подчертаха, че дори и без употреба на алкохол, когато се къпете в студена вода, тялото е подложено на стрес: консумацията на кислород от органите и тъканите се увеличава, стените на кръвоносните съдове се стесняват, сърдечният ритъм и кръвното налягане се повишават. БНР

Сподели публикацията