Slide
Slide

Добрич. Ресторантьор по родното ни Черноморие е отказал на производител на био вино да му закупи от стоката за левче. Без заобикалки той отсякъл, че купува чашката за 20 стотинки, а я продава за 6,50 лева. Новата сделка щяла да му намали печалбата с 80 стотинки без да му пука, че ще предложи качествена стока. За случката съобщи Пепа Рашева – организатор на Фермерския пазар в Добрич, където клиентите всеки четвъртък могат да намерят само качествени храни и напитки от производители на туристическите точки в големите градове.

Наглецът оставил производителите със зяпнала уста, като директно троснал, че се интересува от печалбата си, а не от здравето на хората.

„И това е масово, не е изолиран случай. За да предлагат ниски цени с ол инклузив собствениците на ресторанти и хотели търсят най-ниската цена на храната, това естествено няма как да стане с истинска и чиста храна. Туристите в Хисаря ми разправяха миналата година, че са със стомашни болки, а уж са дошли на санаториум да си лекуват здравето и се съмняваха, че е от храната. Аз като българка нямаше как да им кажа, че храната е евтина и следователно некачествена, но за себе си знам, че е така. Според мен една от причините за намаляването на туристите е и лошата храна. За съжаление туристите нямат и представа какъв е истинският вкус на българската храна. Ние самите даже сме я позабравили. Аз съм облагодетелствана от към храна заради това, че съм обкръжена от малки производители на чиста храна, мога да звънна всяка минута и да си поръчам каквото ми трябва, обаче хората нямат възможност да се интересуват или да идват всеки четвъртък в работно време. Лично аз смятам, че е добре да развием фермерските пазари като туристически дестинации в град като нашия и да комбинираме с нашето танцово изкуство като атракция, която да привлича повече туристи“ сподели Пепа Рашева.

Тя счита, че фермерски изложения могат да бъдат изнасяни по курортите и да бъдат част и от техните туристически карти, но първите й опити в големите комплекси ударили на камък.

„С времето ще успеем да върнем славата ни на производител на вкусна и здравословна храна, каквато имахме преди години. Колкото до случката с Чудната градина, подкрепям ги. По-добре безплатно на детски градини от колкото труда на производителя да не се цени, трябва да има някаква мярка и уважение. След месец може ще станат 70 стотинки поради наводнение на пазарите с тази стока, но да не забравяме и как са отгледани и че не се ползват химикали, това съвсем не е без значение“, добави Рашева по темата, на която вчера BGtourism.BG даде гласност, че ресторантьор от Добрич е поискал да се пазари и да купи килото краставици от Чудната градина за 70 стотинки, а продавал салатите си по 10 лева. 

Нагъл ресторантьор се пазарил за краставици в Добрич. Искал килото по 70 ст., а салатите му по 10 лева!

Сподели публикацията