Slide
Slide

Казанлък. Всяка година в началото на юни градът оживява и се радва на рядката красота на маслодайната роза. Празниците започнаха с розобер и розоварене, а долината се огласи от песни и танци. Тържествата, посветени на Роза Дамасцена в Казанлък, имат над 116-годишна традиция, съобщи БНТ. Най-атрактивно от тържествата беше празничното карнавално шествие по улиците на града.

Празникът започна с пресъздаване на ритуала „Розобер“ в градините край Казанлък. Присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която заяви, че се работи усилено за приемане на Закон за розата:

„В понеделник изтича срокът между първо и второ четене за подаване на предложения. Има работна група и се чуват и мненията и на малките розоберачи, защото разбрах, че там също има някакви забележки към закона. В най-скоро време ще бъде в залата“.

116-ите празници бяха закрити с грандиозно шествие в центъра на Казанлък, в което взеха участие над 5000 души. То бе водено по традиция от 51-вата Царица Роза – Вероника Кънева и нейните подгласнички.

Сподели публикацията