Slide
Slide

Париж. Български букви красят центъра на Париж и привличат вниманието на милиони туристи. Невероятна арт инсталация в сърцето на френската столица е около кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката. Буквите ще останат там до края на септември. Инициативата е на Българския културен институт в Париж. Жителите и гостите на града имат възможност да вземат глътка въздух като отдъхнат на оригиналните пейки. По време на почивката си те могат да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

„Авторството на идеята е на фондация „Прочети София“. През 2018 г. те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата“, сподели директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ.

Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

Сподели публикацията