Slide
Slide

Перат се пътеки и подрязват райграса, пристигна и тронът от папа Йоан Павел Втори. Гощават папа Франциск със супа и паста

Раковски. С ароматна българска роза ще бъде посрещнат главата на римокатолическата църква папа Франциск в Раковски. Сестрите францисканки от манастира „Св. Елисавета” имат право да дарят светия отец само с един подарък и те са се спрели на символа на България – розата дамасцена. Това съобщи за „Монитор“ сестра Елка Станева от манастира „Св. Елисавета”.
Отделно от община Раковски са приготвили друг дар за папата – картина на църквата „Пресвето сърце Исусово”, нарисувана от местния художник Бойчо Котов.
„По най-францисканския начин ще го посрещнем с българска роза и с „добре дошъл”. Това е една голяма радост за нас да бъдем домакини на светия отец”, каза за Агенция Монитор сестра Елка. Тя и останалите три монахини от манастира ще бъдат домакини на папа Франциск след литургията и първото причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово”. От протокола на Ватикана не са имали специални претенции към сестрите францисканки как да организират посрещането и обяда за папата. „Да, трапезата ще бъде скромна. Точка”, отсече сестра Елка. През смях тя уточни, че никой не е налагал забрани да се пази в дълбока тайна менюто с думите „Това са нашите неща. Разбира се, мерки за сигурност”. Агенция Монитор обаче научи, че папа Франциск ще бъде нагостен със супа и паста. На трапезата вероятно ще има и от традиционното за Раковски пиде – това е питка с извара и сирене, печена на сач и овкусена с масло. Точното меню обаче се пази в дълбока тайна от сестрите францисканки, тъй като според тях духовните послания, които светият отец носел у нас, били по-важни от яденето. „Това послание, което светият отец ще донесе в България за мир и разбирателство в целия свят. С какво ще се храни – това са материални блага. Нека да гледаме повече духовните послания и ценности, които този човек носи по света”, бе категорична сестра Елка.
Въпреки това в двора на манастира и на близката църква „Пресвето сърце Исусово” течаха последни приготовления за идването на папа Франциск на 6 май. Работник подрязваше райграса, а жени перяха с маркуч на плочките в манастирския двор пътеки и черги. Розовите храсти по пътя на папата от църквата към манастира бяха подкастрени грижливо и абсолютно всичко блести от чистота.
Васко Симов от специализирана фирма монтира пред храма „Пресвето сърце Исусово” металните конструкции, върху които ще бъдат поставени огромни LED екрани. Те ще са 4 на 5 метра и от тях присъстващите на площад „България” пред църквата ще могат да наблюдават всяка една подробност от литургията и от първото причастие в храма. Около 250 деца от цялата страна ще участват в церемонията, разкри отец Ивелин Генов, служител в храма „Пресвето сърце Исусово” в кв. „Николаево” в Раковски. В църквата ще бъдат допуснати около 750 души поради мерки за сигурност, като най-вероятно децата за първо причастие ще могат да влязат само с един родител. Другият ще бъде на определено за целта място на площада, където ще гледа церемонията от екраните.
В църквата в квартал „Ген. Николаево” вече е пристигнал тронът, на който през май 2002г. в Пловдив седеше покойният папа Йоан Павел Втори. Столът е чисто бял, със златна боя по дървените части, като е претапициран и подновен, видя Агенция Монитор. До пристигането на светия отец на 6 май в Раковски, е грижливо загърнат с найлон, за да не се изцапа.
По стените на храма „Пресвето сърце Исусово” вече са наредени паната от царевична шума на школа „Духовно огледало”, а по ажурната ограда и входа на църквата са сложени детски рисунки. Те са на тема посещението на светия отец. Рисувани са от около 40 деца от местната енория и от десетки техни връстници от цялата страна.

Затварят града напълно от 9 до 18 часа на 6 май, но няма да спират интернета и телефоните.

Както Агенция Монитор вече писа, Раковски ще бъде под пълна блокада на 5 и на 6 май. Въпреки че първият ден от посещението си в България папа Франциск ще бъде в София, мерките за сигурност в Раковски, съставен от три квартала: „Секирово”, „Парчевич” и „Ген. Николаево”, ще са валидни. Магазините по маршрута на папата няма да работят. Улиците и булевардите, по които на 6 май ще мине папамобилът, ще бъдат затворени за автомобили от 9 до 18 часа.

Входовете в Раковски в този отрязък от деня ще бъдат само през село Шишманци или през град Брезово, като колите ще могат да влязат само до буферните паркинги. Те ще са два. Единият ще е на бивше летище до квартал „Ген. Николаево”, а вторият ще е на селскостопанското тържище в квартал „Секирово”. Оттам шофьорите ще трябва да вървят пеша с километри, за да зърнат папата.

Според кмета на Раковски Павел Гуджеров никой няма да бъде спиран да види светия отец. „Всички ще могат да видят папа Франциск свободно. Всички са добре дошли”, каза градоначалникът, като уточнението е, че вярващите трябва да заемат местата си най-малко 2-3 часа преди оттам да мине папата. Хората през цялото време ще стоят на крак с едничката идея да зърнат светия отец.

По думите накмета най-добре е хората да са по бул. „България”, откъдето ще мине папамобилът към и от църквата „Пресвето сърце Исусово”. „Може да се очакват и изненади. Може папамобилът да спре и светият отец да поздрави хората”, каза той. Градоначалникът със семейството си в 10,30 часа на 6 май на автогарата в кв. „Секирово” ще посрещне папата, след което с папамобила ще го придвижат до съседния квартал „Ген. Николаево” за литургията и първото причастие на децата. Те ще започнат в 11,15 часа. Когато приключат, папата и придружаващите го свещеници ще се оттеглят за скромен обяд в манастира „Света Елисавета”, който се намира точно зад църквата „Пресвето сърце Исусово”.

Два часа по-късно папа Франциск ще потегли с папамобила по бул. „България” към църквата „Св. Архангел Михаил” в кв. „Секирово”, където ще има среща с католическата общност. Оттам папа Франциск ще отпътува от Раковски в посока Авиобаза Граф Игнатиево, откъдето ще излети обратно за София. Ще има ограничения и по шосетата от село Граф Игнатиево до Раковски, уточни шефът на полицията в Пловдив ст. ком. Атанас Илков.

Мерките за сигурност са драконовски, но интернетът и телефоните нямало да бъдат спирани, опроверга Гуджеров ширещи се слухове. „Това ще е радостно събитие за нас”, каза той. Четири дни преди посещението градът бе окупиран от полиция и пожарни, които правеха последни репетиции кой къде ще бъде в сюблимния ден. Освен от родната полиция и НСО, папа Франциск ще бъде пазен и от личните си охранители от Ватикана.

Сподели публикацията