Slide
Slide

Българин се е върнал от мечтана почивка на Хаваите във влошено здравословно състояние. Той е вдигнал висока температура и е започнал да повръща.

Приет е в инфекиозна болница, а лекарите се опитват да разберат какво му е, съобщи БЛИЦ. Именно за Хаваите важи предупреждението на щатския департамент по здравеопазване. Той публикува предупреждение за жителите и туристите на Хавай, след като бяха диагностицирани три нови случая на заразяване с проникващ в мозъка паразитиращ червей.

Както се отбелязва в предупреждението единият от туристите се разболял, след като погълнал спори от червея с храна. Също по този начин се е заразил и друг турист ял домашна салата, а третият – немити плодове. По данни на департамента с всяка година броят на заразените се увеличава.

Признаците на заболяването напомнят тези на менингит – силно главоболие, както и втърдяване на мускулите в областта на врата и болки при движение на главата.

Личинките на паразитиращите червеи се развиват в охлюви.

След като попаднат в човешкия организъм, червеите се хранят с мозъчна тъкан, което предизвиква еозинофилен менингит. Заболяването е изключително опасно и може да доведе до смърт.

Сподели публикацията