Slide
Slide

„Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да добавим промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането на плажовете. Не спираме да се срещаме с представители на организации на хора с намалена подвижност и искам специално да им благодаря за съдействието.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
Тя съобщи, че от миналата година чрез анекси в договорите от концесионерите и наемателите на ивиците е поискано да осигурят благоприятни условия за хората с увреждания, за да могат да плажуват пълноценно. На някои от плажовете концесионерите вече са осигурили колички, които са изключително важни. Така веднъж стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето.
Министър Ангелкова обърна внимание, че сега няма ясен регламент, а наистина е необходима законова база, за да може туристическата администрация да задължи концесионерите и наемателите да осигурят тази достъпност. Със сигурност това ще бъде направено с промяната на ЗУЧК, чийто проект е на обществено обсъждане.
„Много е важно да осигурим нормативна уредба, която да е само за морските плажове. Знаете, че има изискване за осигуряване на достъпност и по европейските нормативи“, посочи министър Ангелкова, цитирана от Дарик радио.

Сподели публикацията